Rodzaje chleba dostępne w polskich sklepach

0
183

Większość osób w naszym kraju nie wyobraża sobie swojej diety bez chleba. W zależności od tego, z jakiej mąki zostanie on upieczony, może nam dostarczyć niezbędnych dla zdrowia składników. Produkty do piekarni obejmują więc różne rodzaje mąk, z których wypieka się różne rodzaje chleba i innego pieczywa.

Najmniej zdrowe, ale najchętniej kupowane jest pieczywo z białej mąki pszennej. Jest ono jednocześnie bardzo delikatne. W grupie produktów wypiekanych z tej mąki znajdziemy bułeczki (także słodkie), francuskie bagietki, chałki i tym podobne wypieki. Kolejna grupa pieczywa, a w szczególności chleba powstaje z mąki żytniej różnych typów. W odróżnieniu od pszennego chleba, które bardzo często piecze się używając drożdży, chleb żytni piecze się z dodatkiem wcześniej przygotowanego zakwasu. Wśród pieczywa na bazie żytniej mąki znajduje się między innymi chleb razowy. Następny rodzaj pieczywa to pieczywo mieszane wypiekane z mąki żytniej i pszennej. Chleb mieszany piecze się na drożdżach lub na zakwasie. Coraz częściej smak pieczywa wzbogaca się poprzez dodatek do niego różnych rodzajów ziaren. Często są to ziarna słonecznika, sezamu, pestki dyni, mak, rzadziej pikantna w smaku czarnuszka.