Królowa wszystkich herbat

0
210

Biała herbata, często nazywana eliksirem młodości jest najdroższym, najrzadziej spotykanym oraz cieszącym się największym uznaniem koneserów gatunkiem. Wyróżnia ją delikatny, subtelny i lekko kwiatowy smak. Do jej produkcji wykorzystuje się najmłodsze listki i pąki z samej góry herbacianego krzewu, które po zwiędnięciu są jedynie suszone.

Właściwości białej herbaty

Ku zaskoczeniu wielu osób biała herbata zawiera w sobie więcej antyoksydantów niż zielona. Z tego względu świetnie wpływa na kondycję skóry. Niszcząc wolne rodniki obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Wykazuje również działanie przeciwzapalne – wzmacnia organizm, który często musi radzić sobie ze skutkami niedoboru snu, stresu czy złego odżywiania. Dodatkowo biała herbata doskonale nawadnia, a także reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi, dlatego polecana jest również diabetykom. Wreszcie biała herbata wykazuje właściwości pobudzające i orzeźwiające.

Gdzie kupować?

Biała herbata nie należy do tanich, mimo to warto zainwestować w susz naprawdę dobrej jakości. Nie kupujmy przetworzonych i mocno przemielonych herbat w supermarketach. Siła białej herbaty tkwi właśnie w jej naturalności, więc lepiej zaopatrzyć się w liście w specjalistycznym sklepie z herbatą.

Jak parzyć?

Ilość suszu tak jak w przypadku pozostałych herbat jest kwestią indywidualną. Istotna jest natomiast temperatura wody, która nie powinna przekraczać 90oC. Czas parzenia to około 5 minut.

Kiedy pić?

Ze względu na delikatny smak białą herbatę najlepiej pić między posiłkami, bez żadnych dodatków (przekąsek, innych napojów), gdyż bardzo łatwo mogłyby stłumić jej wyjątkowy aromat.

Zobacz jakie herbaty oferuje Sklep z herbatą – Kraina Aromatów