Kawa po irlandzku – i dla smakoszy i dla zmarzluchów

0
89

Kidy na dworze słota, deszcz, zimno i mroźno myślimy o tym, by się rozgrzać. Oczywistym jest zatem, że po wyziębiającym spacerze szukamy przytulnej kawiarenki, by móc zamówić coś, co nam w tym pomoże. Bierzemy do rąk kartę menu i wśród wielu rodzajów kaw nasz wzrok zatrzymuje się na pozycji – „irish coffee”. Czy to dobry wybór?

Odrobina historii

Kawa po irlandzku, tak zwana „irish coffee” to napój przygotowywany z czarnej kawy z dodatkiem whiskey, bitej śmietany i cukru trzcinowego. Różne źródła, różnie datują powstanie tego napoju, jednak najbardziej znana jest historia z lat ’40, z portu lotniczego Shannon, położonego w zachodniej Irlandii. Opowieść głosi, że pewnego mroźnego wieczora samolot lecący do Stanów Zjednoczonych, z powodu złych warunków atmosferycznych został zawrócony. W związku z tym grupa Amerykanów musiała spędzić wieczór na lotnisku, którego dyrektor przygotowała dla nich kawę. Dla rozgrzania dodał do niej trochę whiskey, mówiąc, że to „kawa po irlandzku”. Jeden z pasażerów był dziennikarzem, pracującym dla gazety i podzielił się przepisem z przyjacielem, właścicielem kawiarni Buena Vista, która jako pierwsza w USA (wg legendy) zaczęła podawać taką kawę. Później przepis rozprzestrzenił się po świecie i dziś kawę po irlandzku można zamówić praktycznie wszędzie.

Sposób przyrządzenia

W pierwszej kolejności przygotowuje się mocną, czarna kawę, np. jedną z tych, jakie dostępne są w sklepie Cafe Silesia. Można zaparzyć ją w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce. Następnie kawę wlewa się do szklanki (najczęściej używa się kieliszka na nóżce) i dosypuje się cukier trzcinowy. Kolejnym krokiem jest dolanie irlandzkiej whiskey – proporcje są kwestią indywidualną. Na koniec należy ubić nieco śmietany kremówki i ułożyć ją na kawie w taki sposób, by nie zmieszała się z resztą napoju. Całość smakuje wyśmienicie!

Wejdź na stronę sklepu https://www.cafesilesia.pl i sprwdź ofertę dosępnych kaw i ekspresów do kawy