Jak układa się sztućce i jak prawidłowo je odkładać w przerwie lub po ukończeniu posiłku?

0
171

Eleganckie noże, widelce, łyżki stołowe, widelczyki i łyżeczki deserowe, a także podstawowe elementy do serwowania poszczególnych dań to przedmioty obowiązkowe w każdym domu, w którym chociaż raz na jakiś czas rodzina – ta bliższa i dalsza, zasiada przy wspólnym stole. W takich sytuacjach zestaw sztućców poza funkcją użytkową pełni również funkcję dekoracyjną. O ile na co dzień używamy raczej prostego, niewyszukanego kompletu, o tyle podczas spotkań rodzinnych, uroczystych kolacji, corocznych świąt na naszych stołach powinna gościć połyskująca, srebrzysta zastawa oraz sztućce Hefra. Aby dopełnić całości musimy jeszcze wiedzieć jak rozłożyć sztućce i jak odkładać w przerwie lub po zjedzeniu.

Podstawowy układ sztućców na stole

Po pierwsze, noże zajmują miejsce po prawej stronie talerza, zawsze skierowane do niego ostrzem. Obok ma znajdować się łyżka do zupy. Po przeciwnej stronie talerza kładziemy widelec. U góry naczynia umieszczamy małą łyżeczkę i widelczyk deserowy (skierowane naprzeciw siebie). Jeśli przewidujemy więcej dań po prawej stronie po kolei układamy: nóż do dania głównego, do ryb, zakąski, łyżkę do zupy oraz widelec do owoców morza. Natomiast po lewej: widelec do dania głównego, do ryb, oraz do zakąski. Góra pozostaje niezmienna.

Znaczenie sposobów odkładania sztućców

Sztućców z www.hefra.pl, które wzięliśmy raz do rąk, nie możemy więcej odkładać na obrus. Łyżkę po zjedzeniu zupy zostawiamy w talerzu. Również nóż i widelec zawsze kładziemy bezpośrednio na talerzu. Sztućce położone prostopadle sygnalizują chwilową przerwę w trakcie jedzenie, skrzyżowane to znak, by jeszcze nie zabierać ze stołu pustego talerza, zaś skierowane równolegle w stronę godziny piątej, symbolizują zakończenie jedzenia i pozwolenie na zabranie naczynia.